Case: Explore Utsjoki ja Utsjoen kunta

Utsjoen kunta – Viestintäkumppanuus Vastuullinen matkailu Utsjoella -hankkeessa ja uudistettu kuntavideo

Olimme 2021-2022 viestintäkumppanina Utsjoen kunnan hankkeessa Vastuullinen matkailu Utsjoella. Hankkeeseen kuului kuvapankin (valokuvat ja videot) toteuttaminen hankkeen viestintään ja markkinointiin, viestintäkoulutusten pitäminen hankkeeseen osallistuville yrityksille, nettisivujen päivitys ja vastuullisuus-osion luominen nettisivuille, sosiaalisen median päivittäminen ja ylläpito, lehdistötiedotteiden tekeminen medialle Utsjoen matkailusta ja vastuullisuudesta, viestintäyhteistöiden koordinointi vaikuttajamarkkinoinnin avulla. 

Vuonna 2023 saimme hyvin menneen edellisen toimeksiannon perusteella toisen projektin toteutettavaksi Utsjoen kunnalle. Utsjoen kunnan uusi kuntavideo valmistui joulukuussa 2023 ja se julkaistiin Utsjoen kunnan kanavissa tammikuussa 2024.

 

Utsjoen uudistettu kuntavideo

Käsikirjoitus videolle tuotettiin yhteistyössä Utsjoen kunnan ja Taru Lindellin kanssa. Videosta päätettiin tehdä kieliversiot kolmella kielellä: englanti, suomi ja pohjoissaame. Äänitykset tehtiin Utsjoella marraskuussa 2023. Äänenä toimi paikallinen muusikko/ääninäyttelijä Aslat Holmberg.

Videon taustamusiikiksi valittiin utsjokelaisen yhtyeen Áššun Utsjokeen liittyvä joiku. Videon materiaaleissa käytettiin osittain hyväksi aiemman hankkeen yhteydessä kuvaamaamme materiaalia. Lisäksi uutta videomateriaalia videoon kuvattiin Utsjoella marraskuussa 2023. Videoihin tehtiin myös tekstitykset Youtubeen saavutettavuus huomioiden.

Ohessa suomenkielinen versio kuntavideosta. Englannin ja saamenkieliset versiot näet Utsjoen kunnan Youtube-tililtä.

Vastuullinen matkailu Utsjoella -videotuotannot

Vuosina 2021-2022 kuvasimme ja toteutimme Utsjoen kunnalle someen ja nettisivuille jaettavia videoita Utsjoen alueen matkailusta ja vastuullisesta luonnossa liikkumisesta. Videoita kuvattiin neljänä vuoden aikana: keväällä, kesällä, syksyllä ja talvella. Lisäksi kuvattiin myös video, jossa Utsjoen alueen yrittäjät kertoivat työstään, ja siitä, mitä vastuullinen matkailu merkitsee heille ja heidän työssään.

Vastuullinen matkailu Utsjoella -kuvapankki

Kuvasimme vuosien 2021 ja 2022 aikana Explore Utsjoen ja Utsjoen kunnan käyttöön kattavan yli 500 kuvan kuvapankin. Kuvia on käytetty runsaasti erityisesti Explore Utsjoen sosiaalisen median tileillä, sekä verkkosivuilla. Tässä muutamia otteita toteutetusta kuvapankista.

Palaute

“Topias (Viestimaakarit Oy) oli yhdessä toisen valokuvaajan kanssa viestintäkumppanimme Vastuullinen matkailu Utsjoella -hankkeessa vuosina 2021 ja 2022. Työhön kuului muun muassa vastuullisen matkailun kuva- ja videopankin toteuttaminen, koulutuksia ja työpajoja vastuullisuusviestinnästä, sekä yhteistyössä toteutettu nettisivujen laaja vastuullisuusosuus.

Yhteistyö oli alusta asti tiivistä, luontevaa ja sujuvaa. Topias oli äärimmäisen luotettava ja joustava yhteistyökumppani. Viestintä ja yhteydenpito puolin ja toisin toimi mallikkaasti. Sovitut aikataulut pitivät hyvin välillä tiukankin kuvausaikataulutuksen ja muiden muuttujien kanssa pelatessa. Topiaksen tuottamat kuvat ja videot ovat olleet ahkerassa käytössä alueen matkailumarkkinoinnin somekanavilla, tuotteissa, esitteissä ja nettisivuilla, ja ne sopivat hyvin brändiimme.

Yhteistyö sai myöhemmin myös jatkoa, kun valitsimme Topiaksen toteuttamaan Utsjoen kunnalle uuden brändivideon.”

Sonja Sistonen Utsjoen kunta, Vastuullinen matkailu Utsjoella -hankkeen projektipäällikkö